Mantra-magi

Som du kanske vet har jag påbörjat min yogalärarutbildning, med uppsåtet att komma närmre yogans filosofier och djupare i de fysiska egenskaperna. Dels för min egen praktik, men också för att kunna undervisa på ett plan bortom vackra positioner och graciös fysik.
Bland annat genom ord.

-Jag vill bjuda in till närvaro och medvetenhet i yogapraktiken. Jag hoppas och tror att jag har förmedlat detta i min instruktörsroll förut, men längtar efter att få dela med mig av nya betydelsefulla insikter fortsättningsvis. Och så klart, i kombination med pranayama (andningsövningar) och asanas (fysiska positioner).

 

När vi praktiserar och tränar på närvaro, blir vi också medvetna. Om tankar och ord, hur de påverkar oss att vara kring andra människor, och hur vi är mot oss själva.
- Kanske det viktigaste faktiskt, för hur du är mot dig själv speglar ofta hur du är mot andra.

Ordens betydelse har alltid vart stor. Dikter och poesi, musik och böner är exempel på hur vi använt oss av ord långt tillbaka i historien och i många kulturer. Indianer använder ord och trummor för att tillbe eller försätta sig i ett annat tillstånd. Samer joikar. Tibetanska munkar använder gong gong och skålar för att ljuda till sina ord. Förr broderade man vepor med tänkvärda talesätt som en daglig påminnelse. I bibeln finns psalmer och så vidare och så vidare..man kan gå hur långt som helst säkert i vem och vilka som använt/använder ord som mentala verktyg.
 
När man upprepar ord blir det ett mantra, som betyder ungefär "en fras, ett ord eller en mening som anses heligt och innehålla en andlig betydelse".
Man kan använda det vid till exempel yoga och meditation som du säkert sett eller hört.
Två vanliga mantran på yogaklasser är Om eller Sat Nam. Ett annat är "Jag är".
 "Jag är" som kan bli början på något som tillslut blir din verklighet och  sanning, efter nog många gånger du sagt det. "Jag är fri" "Jag är strak" "Jag är jag".

Mantran kan alltså också bli affirmationer som används för att skapa hjulspår inom oss, som i sin tur skapar välmående och mental ro, självrespekt och egen-kärlek. Ett talesätt som du säkert känner igen är "Tankens makt kan försätta berg". Det ligger något i det, eller hur?
Säger vi till oss själv att vi inte duger, att vi är misslyckade eller en bluff kommer tillslut de tunga tankarna ta över oss. Nej, så vill vi inte ha det. Vi måste börja med att tycka om oss själva lite till, stå upp för att vi är den vi är och vara snälla mot oss själva. Låter det flummigt och svårt? Det är behöver det inte vara. Så här skulle du kunna börja till exempel, lätt som en plätt och väldigt betydelsefullt gentemot oss själva.

Starta dagen med att väcka och sträcka ut kroppen från nattens sömn. Ge dig själv ett leende där i sängen, för vem skulle inte vilja möta det direkt på morgonen? Just det, möt dig själv så som du vill möta andra :-)
Kliv upp och gör det du måste, toa-frukost-kaffe. Prion åtminstone för min del!
Gå sen till en spegel, se på dig själv med varma mjuka och klara ögon. Säg till dig själv:
- Jag är sann.
- Jag är fri.
- Jag är stark.
- Jag är tillräcklig, exakt som jag är.

- Hur känns det? Visst väer man en centimeter och man blir varm i kroppen? Testa att starta dina mornar på det här sättet i en vecka och jag törs lova att det kommer sätta ribban för dagen och ditt medvetande på en annan nivå.

Mantran kan användas som ovan, alltså som en affirmation, men kan också i meditationer.
Inom yogan talas eller sjungs ofta mantran som till exempel Om som jag sa tidigare, universums heliga ljud. Man använder det som ett verktyg att rensa sinnet från mentalt skräp helt enkelt.
Ljuden från mantran skapar vibrationer i kroppen och hjärnan.
Hjärnan har vågor med olika frekvenser om fyra nivåer: Beta, Alfa, Theta och Delta.
Beta är den frekvens där hjärnan befinner sig i när vi arbetar och gör vardagliga saker.
Alfa när vi mediterar. Theta hamnar vi i hypnos. Delta är precis innan sömn då kroppen återhämtar sig som bäst. Mantran används för att kroppen skall hamna i Alfatillstånd. När kroppen, hjärnan och jorden (som ju också har vågor och vibrationer) har samma frekvens känner vi oss som mest i balans. Vi upplever klarhet.
Kanske är det här du får svaret på något som du grubblat på? Eller oavsett, en stund med bara dig själv utan en massa störande surrande inom oss. Vår monkey-mind är för en stund åtsidosatt och det är nu vi laddar på lite extra batteri! Jag är inte någon som praktiserat ljudliga meditationer så ofta, men i och med senaste praktiken i Göteborg upplevde jag det där som uppstod inom mig när vi ljudade Hmmm tillsammans. Häftig upplevelse!

Om du inte ljudar mantran i din yogapraktik, testa en affirmation. Sätt ihop dina egna valda ord som bildar just det du behöver. Kom ihåg att vara snäll mot dig själv. Jag tränar också.

Jag är..

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln