Vad är 3D-funktion?

För att kunna tillgodose och variera mina behandlingar och tränignsupplägg försöker jag utbilda och fördjupa mig regelbundet. Senast har jag ägnat ett par dagar med Seth Ronland och ett antal entusiastiska tränare/terapeuter för att djupdyka i fot- och knä ur ett 3D-perpektiv. Eller så här ska jag säga: vi har skrapat på ytan gällande teorier, forskningar och observtioner.  Jag gillar tänket och nyanserna av allt det här ger så många möjligheter för klienter med diverse problematik. Eller för dom som vill bygga upp sin kropp på ett funktionellt sätt för den delen. För att hålla i vardagen såväl som i idrotten.

Nu kanske du undrar vad det egentligen är jag pratar om? Enkelt och kort förklarat från mitt perspektiv: Vi behöver träna våra kroppar i flera rörelseplan och på varierade sätt för att skapa så bra förutsättning till välmående som möjligt. Med hänsyn till funktioner, rörelsemönster, naturens lagar som gravitation, massa/moment och underlagskrafter. 
- En hockeyspelare kanske ofta gör basövningar som knäböj i en riktning när hen skulle behöva böja explosivt/i olika riktningar/olika hastigheter? Räcker det för en golfare att vara rörlig i bröstryggen för att kunna svinga så bra som möjligt? Hur ser det ut runt höft, knä och fot?
Det handlar om att skapa möjlighet och förutsättning till att kunna utföra det man önskar på ett så bra sätt som möjligt. Vi ska kunna böja oss ner i farten och plocka upp ett föremål som ligger snett till höger framför oss utan att täka på rätt utförande i utfall med rotation.  Vägen dit är individuell och man måste ta hänsyn till alla olika rörelsebeteenden som finns.
Förstår ni grejen?

Det här sättet att tänka ger fler möjligheter. 
Luddigt kanske men vem har sagt att tankar måste vara strukturerade alltid?  :-)

Trevlig helg!
 

Bilder lånade på nätet

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln