Minimera skaderisken!
Här kommer ett kortfattat råd till dig som tänker börja träna eller lägga om din kost som kommer ta dig närmare ditt mål och minska risken för eventuella skador:
- Håll dig till ditt program och din plan!
Innan du börjar resan som tar dig till ett mållinjen av ett lopp, eller till en hälsosam vikt eller bara får dig på fötter för att orka och vara pigg varje dag, måste du förstå skillnaden mellan en människa och en maskin. Till exempel en bil kan ta dig en eller flera mil om du bara tankar den och kollar oljan. Vi människor är inte konstruerade på det sättet. Vår kropp anpassar sig till vad vi kräver av den. Är du en löpare som inte har sprungit på flera år så har kroppen anpassat sig genom utebliven träning och när du vill springa igen måste du se till att kroppen återfår förutsättningarna för det.
Samma sak gäller när du vill börja träna styrketräning eller kanske friidrotta och kasta kula, du måste bygga upp kroppen med en stabil grund. Det krävs en utarbetad plan för att långsamt öka kraven på din kropp, tills den har anpassat sig.
Många inleder träningen efter att ha varit stillasittande en tid med höga tempon och avancerade lyft och blir skadade inom de första veckorna. Det tråkiga är att de sedan ger upp sin träning med tankar som att en aktiv livsstil helt enkelt inte är något för dem. En del som tränar på gym kollar in hur andra gör och "kopierar" utan någon aning om personen de kopierar har kompetens eller kunskap, eller går dit planlöst och kör lite vad dom har sett på något instakonto och blivit inspirerade av. I många fall (inte alla) leder det till skador.
Det finns flera vägar till att hitta och använda en träningsplan som är anpassad för den typ av aktivitet du tänkt dig.
* Hitta en organiserad grupp som utövar din sport eller aktivitet och följ upplägget.
* Anlita en personlig tränare/coach som har kunskap och gör anpassade planer efter dina förutsättnignar.
* Gå på workshops med utbildade coacher som visar grunder och tekniker innan du börjar själv om du är oerfaren. Även erfarna har att vinna på detta då ny forskning och nya rön ständigt arbetas med.
Den andra delen av ekvationen är att faktiskt följa din träningsplan.
För många rutinerade idrottare kan detta tyckas självklart. Men sanningen är att även rutinerade idrottare söker hjälp för skador som sker på grund av att man tagit snedspår från sin plan och gjort grejer på sidan om i tron om att det inte spelar någon roll.
Stöter du på hinder som motivationsdippar eller uteblivna resultat så komunicera med din coach och låt han/hon veta för att kunna justera och tänka om istället för att kasta dig in i nya övningar/program som kanske är missanpassade för dig i det läge du befinner dig i just nu.
Om du har dragit på dig en skada finns flera möjligheter att få hjälp på. Förutom de fall då man bör uppsöka läkare så rekommenderar jag alternativa metoder som naprapati eller massage för att behandla vissa typer av skador och smärta. För mer information om detta kontakta en terapeut du känner förtroende för och kolla vilka problem de kan behandla.
Det kan vara svårt att hitta den bästa metoden för att behandla skador, och det kan ta lång tid att bli återställd. Därför är det en bra idé att förebygga med rätt sorts träning i rätt sorts mängd och avancera i rätt sorts takt. Lycka till med din träning och tänk smart!

Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Erik » Hur ska du skapa ditt bästa 2019?: ”Ska försöka glömma 2020 och 2021 nu iaf, har varit dåliga år. Ramlade in på din..”
-
Jan höglund » Stärk din bindväv och bli av med värken: ”Hur får jag bättre fascia runt organ och andra ställen?”
-
Sarah » Hur ska du skapa ditt bästa 2019?: ”Du är fantastisk Johanna! En unik stjärna! Du är en av mina förebilder! ✨”
-
Charlotte » Hur ska du skapa ditt bästa 2019?: ”Så tänkvärt och bra skrivet Johanna! Jag önskar dig all lycka till och är överty..”
-
Isse Welandson » Möt våren med Tribalyoga: ”Längtar ”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
sommarträning tankar puls boll pt kroppsbehandling stabilitet personlig träning socker välbefinnande viktökning nyttig mat livet australian shepard mindset grön terapi löpning mantra personlig tränare motivation träna med boll core träningsredskap förebygg kvarg färg och form viktminskning mat planera hund sjuk natur förkylning söndag gym hälsoanalys rutin coreövning stress stela muskler pilatesboll träningsplan fett konst diet kostråd wellness grönsaker skogspromenad promenad yoga träning hälsa träningsblogg mindfulness näring klarhet utomhusträning återhämta lev ditt liv gott nytt år nutrition planering stavgång massage formelite grund vardagsmotion må bra älska dig själv motion välmående vätska affirmation träna i värme vitaminer rörlighet kost form protein kom i form stavträning idrottsmassage värk depression hälsokontroll ord styrketräning verkligeht frukt och grönt tribalyoga livsmedelsverket hälsosam kostdagbok måbra kolhydrater skadefri maria rydqvist muskler meditation kärna kom i gång blodprover utveckling kontraster