Varför ska man skriva kostdagbok?

Är du i full igång med att förändra din kost för att kanske gå ner till din trivselvikt? Uteblir resultaten? Då tycker jag att du ska föra matdagbok under några dagar för att svart på vitt se vad du faktiskt får i dig under dagen.

Kanske slinker en liten kaka ner till kaffet, eller barnen har kanske lämnat mat på tallriken som du slevar i dig istället för att slänga det som var så gott. En stressig dag på jobbet som rubbar rutinerna och energinivån är låg, eller kanske  tröstar man sig lite  med det enklaste närmaste för att få i sig något. Det resulterar i extra kalorier som oftast inte ingår i ursprungsplanen, på en vecka blir det en hel del extrakalorier som gör att du står still i vikt eller rent av kanske går upp. Eller, så är det så att du kanske får du i dig för lite mat?
Vad vi tror vi äter och vad vi faktiskt äter, är inte alltid samma sak.

Att skriva en kostdagbok behöver inte vara komplicerat, det tar ett par minuter att efter varje intag skriva ned vad och hur mycket man ätit. Viktigt är att skriva direkt efter måltiden, minnet är inte alltid så bra och annars är det lätt att glömma något. SKriv upp ALLT, försköna inte. Då är det ju missvisande och man lurar bara sig själv.

Här nedanför finns en enkel uppställning på ett liggande A4 som du kan göra för att komma igång direkt. Skriv ner vad du äter, hur mycket det är, vilken tid du äter det och gärna känsla kring maten. Till exempel frukost, livsmedlen, mängden, tiden och känslan till exempel om du blev på tok för mätt eller fortfarande känner dig hungrig och så vidare. 
Skriv gärna upp vad du stoppar i dig under en vecka och gör sedan en utvärdering eller ge som underlag till din rådgivare.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln