Stärk din bindväv och bli av med värken
Ledrelaterade smärtor i nacke/rygg/knän osv, värk och stelhet kan vara symtom som uppkommit av att bindväven inte stretchas ut och aktiveras varsamt och kontinuerligt. Även stress har visat sig i forskning påverka bindväven (fascia), den drar ihop sig runt muskelgrupper, vilket i sin tur leder till värk och stelhet.
Vad är bindväv?
- Elastin - är ett elastiskt protein i bindväven och som låter många typer av vävnad i kroppen återfå sin utformning efter att ha blivit utsträcka eller indragna. Det är elastin som ser till att huden återgår till sin normala position efter att den blivit intryckt eller nypt. Elastin återfinns bland annat i artärväggarna och i huden. Den har en lastbärande funktion.
- Kollagen - bildar fiberstrukturer som ger struktur, stadga och är mycket motståndskraftiga mot slitande krafter.

Bindväven binder ihop kroppens celler, muskler, organ, ben, nerver och blodkärl. Om ni någon gång tillagat kött så har ni säkert sett en tunn vit hinna runt köttet och tittar man noga kan man se den inuti också. Så ser bindväv ut!
Om cirkulationen är dålig, och fascian trycks ihop eller vrids blir resultatet försämrat utbyte av vätska i vävnaden. När bindväven är frisk och mår bra är den vit, elastisk och lite vattnig i konsistensen. Ju äldre vi blir och ju mer stillasittande vi är klumpar vätskan ihop sig. Det påverkar muskler, benstomme, ligament och leder förstås. Stelhet,förtjockad och uttorkad vävnad och försämrad elastcitet är symtom som alltså kan ge upphov till värk och smärta.
Monotona rörelser, stillasittande jobb eller dålig hållning gör också att fascian växer ihop och man blir “ännu stelare”. Däremot om vi börjar röra på området där det blivit "klistrigt" och stramt eller ännu värre en uttorkad sammanväxt bindväv så blir den återigen mer lös och följsam.
Bindväv är “levande” och förändras hela tiden så man kan “reparera” och bygga upp den igen!

Vad gör man då om man vill ta tag i sin stela bindväv?
- Massage.
Idrottsmassage, mjuk / djup vävnadsrelease, och vissa släpptekniker har visat att smälta bort spänningar inom fascia. Det är aldrig för sent att aktivera uttorkad, härdad, klibbig fascia tillbaka till sin elastiska och flytande form. När vävnaden har återanställts , har den förmågan att hjälpa kroppens egna reparativa system och våra muskler kan arbeta mer effektivt. - Yoga.
De fysiska och emotionella välbefinnande fördelarna med yoga är kopplade till vår fascia - det är en helhetskaross som genom strtching och rörelser gör klibbig bindväv till sin favoritform: Flytande. - Träning.
Att röra sig mycket är alltid viktigt. Jobba förebyggande och ta det lugnt i början. Fascior reagerar långsamt, de kan inte annat. Tänk på en plastpåse. Om du drar i den sakta kan den töjas, men rycker du till går den sönder. Tung träning skadar bindväven och det tar
24—48 timmar för den att reparera sig. Vi lever i en prestationskultur, men när vi vill prestera snabbt i träningen så stämmer det inte överens med hur kroppen fungerar. Tänk dig i stället att du ger dig själv ett års mjukt åtagande med din träning.
Yoga, tai chi, pilates, dans och kroppsterapier är exempel på aktiviteter som främjar fasciahälsan. Vid uttorkande aktiviteter som löpning är det viktigt med vätska, eftersom torra fascior blir mer klistriga och stela. - Mat och vätska.
Vår fascia kräver mycket vatten och en hälsosam, välbalanserad kost. Dålig kost och iotillräckligt med vatten kommer att påverka inte bara din fascia, utan också ditt skelettmuskulära system, huden och andra organ. - Lugn och ro.
Om du stressar mycket är det återhämtning i form av stretch och vila. I vilan rehydrerar vävnaden och du kommer snart vara redo för mer motion.
Sträck på dig i alla riktningar, rör på dig för att bibehålla en mjuk och följsam kropp, se till att äta och dricka och ta dig en skön vila någon gång gärna i kombination med massage, stretching eller ett pass avslappnande yoga! /Johanna
Källor: thechirocentre.co.uk, fakta Tom Myer.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Erik » Hur ska du skapa ditt bästa 2019?: ”Ska försöka glömma 2020 och 2021 nu iaf, har varit dåliga år. Ramlade in på din..”
-
Jan höglund » Stärk din bindväv och bli av med värken: ”Hur får jag bättre fascia runt organ och andra ställen?”
-
Sarah » Hur ska du skapa ditt bästa 2019?: ”Du är fantastisk Johanna! En unik stjärna! Du är en av mina förebilder! ✨”
-
Charlotte » Hur ska du skapa ditt bästa 2019?: ”Så tänkvärt och bra skrivet Johanna! Jag önskar dig all lycka till och är överty..”
-
Isse Welandson » Möt våren med Tribalyoga: ”Längtar ”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
stavträning kom i form protein form kost sjuk hund förkylning natur vätska välmående motion älska dig själv må bra vardagsmotion grund formelite massage stavgång planering nutrition gott nytt år kostråd återhämta utomhusträning klarhet kontraster utveckling blodprover kom i gång kärna meditation muskler maria rydqvist skadefri kolhydrater måbra kostdagbok mindset australian shepard tribalyoga frukt och grönt verkligeht styrketräning ord hälsokontroll depression värk idrottsmassage näring promenad träning hälsa träningsblogg mindfulness yoga förebygg träningsredskap core träna med boll motivation personlig tränare mantra löpning grön terapi livsmedelsverket hälsosam livet nyttig mat viktökning välbefinnande socker personlig träning stabilitet kroppsbehandling pt boll puls tankar sommarträning skogspromenad grönsaker lev ditt liv wellness diet konst fett träningsplan pilatesboll stela muskler stress coreövning rutin hälsoanalys gym söndag affirmation träna i värme vitaminer rörlighet planera mat viktminskning färg och form kvarg