Stärk din bindväv och bli av med värken

Ledrelaterade smärtor i nacke/rygg/knän osv, värk och stelhet kan vara symtom som uppkommit av att bindväven inte stretchas ut och aktiveras varsamt och kontinuerligt. Även stress har visat sig i forskning påverka bindväven (fascia), den drar ihop sig runt muskelgrupper, vilket i sin tur leder till värk och stelhet. 

Vad är bindväv?

 • Elastin - är ett elastiskt protein i bindväven och som låter många typer av vävnad i kroppen återfå sin utformning efter att ha blivit utsträcka eller indragna. Det är elastin som ser till att huden återgår till sin normala position efter att den blivit intryckt eller nypt. Elastin återfinns bland annat i artärväggarna och i huden. Den har en lastbärande funktion.
 • Kollagen -   bildar fiberstrukturer som ger struktur, stadga och är mycket motståndskraftiga mot slitande krafter.

Bindväven binder ihop kroppens celler, muskler, organ, ben, nerver och blodkärl. Om ni någon gång tillagat kött så har ni säkert sett en tunn vit hinna runt köttet och tittar man noga kan man se den inuti också. Så ser bindväv ut!

Om cirkulationen är dålig, och fascian trycks ihop eller vrids blir resultatet försämrat utbyte av vätska i vävnaden. När bindväven är frisk och mår bra är den vit, elastisk och lite vattnig i konsistensen. Ju äldre vi blir och ju mer stillasittande vi är klumpar vätskan ihop sig. Det påverkar muskler, benstomme, ligament och leder förstås. Stelhet,förtjockad och uttorkad vävnad och försämrad elastcitet är symtom som alltså kan ge upphov till värk och smärta.
Monotona rörelser, stillasittande jobb eller dålig hållning gör också att fascian växer ihop och man blir “ännu stelare”. Däremot om vi börjar röra på området där det blivit "klistrigt" och stramt eller ännu värre en uttorkad sammanväxt bindväv så blir den återigen mer lös och följsam.
Bindväv är “levande” och förändras hela tiden så man kan “reparera” och bygga upp den igen!

Vad gör man då om man vill ta tag i sin stela bindväv?

 • Massage.
  Idrottsmassage, mjuk / djup vävnadsrelease, och vissa släpptekniker har visat att smälta bort spänningar inom fascia. Det är aldrig för sent att aktivera uttorkad, härdad, klibbig fascia tillbaka till sin elastiska och flytande form. När vävnaden har återanställts , har den förmågan att hjälpa kroppens egna reparativa system och våra muskler kan arbeta mer effektivt.
 • Yoga.
  De fysiska och emotionella välbefinnande fördelarna med yoga är kopplade till vår fascia - det är en helhetskaross som genom strtching och rörelser gör klibbig bindväv till sin favoritform: Flytande.
 • Träning.
  Att röra sig mycket är alltid viktigt. Jobba förebyggande och ta det lugnt i början. Fascior reagerar långsamt, de kan inte annat. Tänk på en plastpåse. Om du drar i den sakta kan den töjas, men rycker du till går den sönder. Tung träning skadar bindväven och det tar
  24—48 timmar för den att reparera sig. Vi lever i en prestationskultur, men när vi vill prestera snabbt i träningen så stämmer det inte överens med hur kroppen fungerar. Tänk dig i stället att du ger dig själv ett års mjukt åtagande med din träning. 
  Yoga, tai chi, pilates, dans och kroppsterapier är exempel på aktiviteter som främjar fasciahälsan. Vid uttorkande aktiviteter som löpning är det viktigt med vätska, eftersom torra fascior blir mer klistriga och stela.
 • Mat och vätska. 
  Vår fascia kräver mycket vatten och en hälsosam, välbalanserad kost. Dålig kost och iotillräckligt med vatten kommer att påverka inte bara din fascia, utan också ditt skelettmuskulära system, huden och andra organ.
 • Lugn och ro.
  Om du stressar mycket är det återhämtning i form av stretch och vila. I vilan rehydrerar vävnaden och du kommer snart vara redo för mer motion.

Sträck på dig i alla riktningar, rör på dig för att bibehålla en mjuk och följsam kropp, se till att äta och dricka och ta dig en skön vila någon gång gärna i kombination med massage, stretching eller ett pass avslappnande yoga! /Johanna

Källor: thechirocentre.co.uk, fakta Tom Myer.

 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln