Stärk immunförsvaret med färskpressad februari juice!
Februari brukar också kallas för vabruari och förkylningarna avlöser varandra känns det som. Förutom med motion och fysisk aktivitet kan man boosta kroppen med nyttiga goda färskpressade juicer. Dessutom känns det lyxigt att pressa sin egna alldeles färska juice utan något annat i den än det du tillsätter. Jag tänkte publicera månadens juice här på kostsidan och börjar med en februari- immunförsvarstärkare på bara tre råvaror (+ garnering om man vill)!
För två glas behövs:
- Morot, 4 st
- Stjälselleri, ca 6 stjälkar
- Apelsin, 2 st
- Garnera med färsk koriander som inte bara är nyttigt och gott men också väldigt vacker
Dessutom! Släng inte resterna från råvarorna i riven, använd de till exempel i bröddegen. Jag gjorde en saftig god limpa med resterna av morötter, apelsin och selleri som jag postar i bloggen i ett senare inlägg.


Morötter är rika på karoten som levern omvandlar till A-vitamin. Den är bra för mörkerseendet, förebygger mot grå starr och åldersförändringar på näthinnan, är bra för fertiliteten, de manliga spermierna. Morötter är även bra för huden och innehåller pektin som är blodsockersänkande, den sänker även kolesterolet och är bra för hjärtat. Morötter är bakterie- och virusdödande, är avgiftande för lever och tarmar.
Stälkselleri Den kände, schweiziske naturläkaren Alfred Vogel ansåg att selleri skyddar mot njursten och borde intas av reumatiker och giktsjuka, och av dem som vill göra något för att motverka dessa. Selleri är rik på antioxidanter och vitaminer, ämnen som bidrar till att stärka immunförsvaret.
Apelsin Citrusfrukter (apelsiner, mandariner, grapefrukt, citroner m.f.) innehåller höga halter C-vitamin, dessutom upp mot 200 olika växtämnen som har positiva effekter på kroppen, bl.a. mot cancer där studier visat på en minskad risk för cancer i övre matsmältningskanalen
(Koriander innehåller lite allt möjligt nyttigt bland annat vitamin K, som vi behöver få i oss hela tiden eftersom de lagras väldigt kort tid i kroppen. Det pratas mycket om olika hälsoeffekter som antiinflammatoriska egenskaper, gammaldags medicinalväxt.)
Källa: livsmedelsverket samt div. artiklar.