Massage, varför då?

Massage är inte enbart en behandling som är avstressande och skön, det ger också goda resultat inom idrott och friskvård. Tränar man mycket och ofta gynnar en massagebehandling återhämtningsprosessen och i och med ökad blodgenomströmning, som hjälper till att transportera bort slaggprodukter som bildas. På så sätt håller man muskulaturen mjuk och följsam. Fler och fler människor lever i en stressad miljö, kanske med felaktig ergonomi och med ensidigt arbete. Det göra att nacke, axlar och rygg ofta tar stryk och musklerna blir korta och spända. För att "överleva" det kompenserar man och således blir det en kedjereaktion i kroppen. Kanske kommer värken i övre delen av ryggen i själva verket från höfterna? Höfternas obalans kanske i sin tur kommer från fötterna som då är den egentliga orsaken till värk och stramhet.

Här kommer några bra och dokumenterade anledningar till varför det är bra med massage:
* Mjukar upp stela och oelastiska muskler
* Ökad blodcirkulation
* Bättre hudstruktur, hudtemperaturen ökar ett par grader vid massage och sammanväxningar mellan hud och andra vävnader kan lättas på.
* Antistress-effekt, hormonet oxytocin frigörs vid beröring och gör oss lugna och avslappnade.
* Smärtreducerande
* Gynnar återhämtning
* Förbättrad lymfcirkulation
* Immunförsvaret stärks
* Motverkar ärrbildning efter skador i muskelvävnader
* Ökar din kroppskännedom
* Förbättrar rörelseförmågan
* Ökar koncentrationsförmågan

Tveka inte på att låta någon (mig eller någon annan) behandla dig med massage för att lindra värk och stelheter. Ofta löses inte problemområdena upp efter en behandling, även om man kan se tydliga förbättringar redan efter första gången. Som jag sa i början, smärtan i axeln är ofta bara symtom på en annan orsak.

Lite kuriosa om fötterna!
Foten består av 26 ben, 33 leder, 107 ligament och 19 muskler. Vi går i genomsnitt mellan 6000 och 10 000 steg per dag som kan jämföras med en belastning på 700 ton (!). Så man kan med största sannorlikhet säga att fötterna påverkar hela vår kropp, obalans och stelheter där, kommer garanterat påverka dina höfter, som i sin tur påverkar din rygg, som i sin tur påverkar nacken, som i sin tur ger huvudvärk och annan värk, som i sin tur......
Ja, ni fattar :-) Var rädd om dom.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln