Internationella osteoporosdagen
Idag är dagen då osteoporos, eller benskörhet som vi säger i vardagligt tal, uppmärksammas lite extra. Ungefär varannan kvinna och var fjärde man drabbas av benskörhet i Sverige, och ganska många fall av frakturer är relaterade till just benskörhet, närmare 70 000/år.
Vad är osteoporos?
Benskörhet är en sjukdom som innebär ett försvagat skelett, det vill säga en minskad bentäthet.
Varför drabbas man?
Skelettet är en levande vävnad som omsätts hela livet, och bentätheten blir svagare i och med att vi åldras. Försvagad benstruktur beror på att balansen mellan nedbrytning och återbildningen är rubbad. Man pratar om två varianter av benskörhet:
1. Primär osteoporos som orsakas av det naturliga åldrandet, menopaus och livsstilsfaktorer som fysisk inaktivitet, rökning, alkohol och otillräckligt näringsintag.
2. Sekundär osteoporos orsakas av vissa sjukdomar och kan vara en följd av behandling med vissa läkemedel som till exempel kortison.
Redan vid 30 års ålder börjar vi sakterligen förlora benmassa, så att redan i skolålder börja med träning är en bra ide för att bygga upp skelettet, och sedan så klart att hålla sig aktiv hela tiden för att minska risken för att drabbas av benskörhet..
Kan man själv göra något för att förebygga?
Ja. Genom att påverka/ändra sina livsstilsfaktorer som fysisk aktivitet, kost, och rökning. Kalcium och D-vitamin kan vara bra att ta som tillskott.
Fysisk aktivitet som belastningsträning har enligt studier visat sig öka bentätheten och minska den åldersrelaterade minskningen.
Det finns många fördelar med att styrketräna och röra på sig:
- Ökad bentäthet
- Ökad muskelmassa
- Ökad styrka
- Ökad uthållighet
- Ökad balans
- Ökad mental hälsa
- Ökad ämnesomsättning
- Minskad fallrisk
- Minskad ryggsmärta
- Minskad ledsmärta
Svenska Osteoporossällskapets rekommendationer är exempelvis för närvarande 30 minuters snabb daglig promenad fem gånger i veckan, vilket borde vara en rimlig och praktiskt genomförbar insats för alla. Aktiviteten bör också vara regelbundet återkommande, då benmassan som vi sa från början i det här inlägget är en färskvara som inte lagras. Tilläggas ska att någon form av belastningsträning är ett utmärkt komplement till konditionsträning för att förebygga benskörhet.
Så, inget att vänta på va? Är du inte redan igång med träning så föreslår jag att börja! Ha i åtanke bara, att om du är otränad eller redan har osteoporos och därmed ett skört skelett, måste träningsprogrammen utformas så att aktiviteterna utförs med försiktighet, för att undvika skador och sen ska den ju också vara rolig att utföra så klart!
Källa: Fyss2008, Akademiska sjukhuset, Netdoktor

Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Erik » Hur ska du skapa ditt bästa 2019?: ”Ska försöka glömma 2020 och 2021 nu iaf, har varit dåliga år. Ramlade in på din..”
-
Jan höglund » Stärk din bindväv och bli av med värken: ”Hur får jag bättre fascia runt organ och andra ställen?”
-
Sarah » Hur ska du skapa ditt bästa 2019?: ”Du är fantastisk Johanna! En unik stjärna! Du är en av mina förebilder! ✨”
-
Charlotte » Hur ska du skapa ditt bästa 2019?: ”Så tänkvärt och bra skrivet Johanna! Jag önskar dig all lycka till och är överty..”
-
Isse Welandson » Möt våren med Tribalyoga: ”Längtar ”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
mindset australian shepard tribalyoga frukt och grönt verkligeht styrketräning ord hälsokontroll depression värk idrottsmassage stavträning kom i form protein form kost sjuk hund förkylning natur vätska välmående motion älska dig själv må bra vardagsmotion grund formelite massage stavgång planering nutrition gott nytt år kostråd återhämta utomhusträning klarhet kontraster utveckling blodprover kom i gång kärna meditation muskler maria rydqvist skadefri kolhydrater måbra kostdagbok promenad yoga träning hälsa träningsblogg mindfulness näring livet nyttig mat viktökning välbefinnande socker personlig träning stabilitet kroppsbehandling pt boll puls tankar sommarträning skogspromenad grönsaker lev ditt liv wellness diet konst fett träningsplan pilatesboll stela muskler stress coreövning rutin hälsoanalys gym söndag affirmation träna i värme vitaminer rörlighet planera mat viktminskning färg och form kvarg förebygg träningsredskap core träna med boll motivation personlig tränare mantra löpning grön terapi livsmedelsverket hälsosam