meal-prep

För mig är det inte ett alternativ att vara utan mellanmål då ork, humör och motivation till det mesta sjunker och jag blir oproduktiv i många hänseenden. Att få in mellanmålen som en rutin kommer ganska snart att ge positiva effekter. Förutom att du håller din förbränning jämn blir du pigg och mer alert och dessutom får du en liten kort paus i det du håller på med. Suget efter sött minskar och skåpsätningen i väntan på att middagen ska bli klar kommer troligtvis avta. Jag kan inte säga att alla ska äta ett visst antal mellanmål, men jag vet att det är av betydelse hur vårt totala matintag ser ut. Har du funderat någon gång på hur ditt intag brukar se ut?
 
Vad är ett bra mellanmål kan man fråga sig? Storleksmässigt bör ett mellanmål vara runt 15% av vårt totala dagsintag och inte bestå av kakor, godis eller annat skräp som ibland kan ses lättillgängligt om man är hungrig eller sugen. Mina småmål brukar bestå av grönsaker, några skivor kalkon eller lite tonfisk, keso med frukt, smootie på bas av en bit banan, osötad naturell yoghurt och bär, proteinshake eller en fröknäckemacka med en skiva ost till kaffet. Ibland är jag mer förberedd och har gjort små matmuffins eller kokat några ägg som ligger klara i kylen.

Idag är det ju söndag och kanske vill du  ge mellanmålen en chans?
Se till att du handlar hem så det räcker för veckan, och planera in småmålen mellan frukost och lunch samt mellan lunch och middag. Jag har en tendens att vara lite av tidsoptimist, så jag måste förbereda mig. Måndag satsar jag på keso och frukt, tisdag grönsaker, onsdag lite osötad naturell yoghurt med bär, torsdag en liten omelettmuffins osv osv.

Så här kan det ibland se ut på min tallrik eller i min mellanmålslåda.

Förslag:

  • Keso, tärnat äppl smaksatt med kannel/vaniljpulver/kardemumma.
  • Ryvita med avokado och en skiva kalkon/skinka.
  • Grönsaksstavar med dip gjord på creme fraiche och örtkrydda
  • Kvarg med vaniljpulver och kanelstekta äppelskivor i kokosolja
  • Naturell yoghurt med bär
  • En matmuffins (lägg vad du tycker om i muffinsformar och häll på uppvispade ägg och gräda i ugnen)
  • Kokt ägg
  • En näve naturella nötter
  • Bananplättar med keso och blåbär
  • Smootie eller proteinshake