Träna smart i värmen

Nu nalkas varma härliga sommardagar och många vill utnyttja tiden till träning utomhus. Så klart! - Vi har ju vart inne i nästan ett år och dragits med mörker och kyla. Men man ska faktiskt förbereda sig lite om man tänker träna ute i solen och värmen. Var smart. Det finns en del obehagliga senarion som kan inträffa om man inte tänker till lite innan och under passet såsom uttorkning, kramper och kanske till och med svimningstendenser. 
Dom flesta vet att man bör dricka under dagen och gärna under passet för att hålla vätskebalansen i schack. Vätskan i kroppen reglerar kroppstempen och är involverad i det mesta av kroppens funktioner. Ganska viktigt alltså att inte tömma sig. Men förutom vätska så kan man förbereda sig på fler sätt. Här kommer några enkla tips att lägga på minnet:

  • Kroppen reglerar värmen genom att svettas och med svetten kommer också salter och vi behöver. Risk för uttorkning finns om man inte dricker ordentligt före och under passet. Tillsätt lite energi i vattnet, lite saft eller juice + en liten nypa salt. Eller energidryck. Resorb är en brustablett som finns på Apoteket och fungerar väldigt bra som vätskeersättare och innehåller salter som vi förlorar vid uttorkning.
    (Drick gärna under hela dagen, men inte för mycket så vi blir av med salter och annat redan innan träningspasset). Även efter passet fortsätter kroppen göra av med mer vätska än vanligt så även då kan det vara näfvändigt att fylla på.
  • Klä dig inte för varmt och använd ljusa luftiga kläder som transporterar svett och andas. Ta gärna på dig en keps som skuggar och skyddar huvudet.
  • Ta pauser under passet. Cirkelträna med några minuters vila i skuggigt område mellan övningsserien. Spring och ta ta korta pauser för tåhäv eller andra "lättare" styrkeövningar. Intervallträning kan man planera in på mer svala tider på dygnet, det är rätt så ansträngande och energikrävande..
  • Ät bra under dagen för att ylla på energiförrådet, men tänk på att tung mat dock inte intas för nära inpå passet. Efter passet stoppar du i dig mat också, snabb energi som en banan på direkten och inom kort en väl balanserad måltid med livsmedel från alla näringskällor.

Älskar den här bilden från ett av mina gruppträningstillfällen med Trioplast i Smålandsstenar!

Sammanfattning: Drick före, under och efter. Ät bra mat under dagen men inte för tungt direkt inpå ditt pass. Klä dig ljust och lätt, skydda huvudet. Ta med dig snabb energi att äta direkt efter passet som till exempel en banan.

Lycka till med din sommarträning!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln