Proteinpulver

Att dricka proteinpulver är inte ett måste för att bli stor och bygga muskler, men det kan ge saker och ting en liten extra skjuts. Ett kosttillskott som proteinpulver är mat i pulverform på burk beskrivet utan större krusiduller. Att få i sig protein före eller efter träning hjälper till att öka proteinsyntesen (skapandet av protein som sker i cellen) och hindrar nedbrytningen i samband med styrketräning. Omsättningen av proteinet i kroppen påbörjas direkt du börjar träna och håller i sig i många timmar efteråt. Så när du styrketränar ökar alltså behovet av protein på grund av olika saker som att:
- träning ökar muskelmassan
- ökad nedbrytning av muskelprotein i samband med träning
- om ditt energiintag är för lågt ökar omvandlingen av muskelprotein till glukos
- för att reparera de skador som uppstår vid träning (nedbrytning)

Olika rapporter säger att man bör få i sig mellan 1,5 och 2 gram protein per kilo kroppsvikt. En person som väger 61 kilo skulle alltså ha i sig 61 x 1,7 = 103,7 gram protein per dag.
Ett ägg innehåller ca 9 gram protein och 100 gram kycklingfile innehåller ca 26 gram protein, så det behövs lite mat m.a.o.

Proteinpulver är helt enkelt ett bra sätt att tillföra proteinet. När du dricker det så spjälkas det och tas upp i din mag- och tarmkanal, aminosyrekoncentrationen i blodet stiger (aminosyror fungerar som byggstenar och bygger upp proteinet i vår kropp), och muskeluppbyggnaden ökar. Man kan få i sig protein via mat så klart, men ofta kan det ta lite längre tid att brytas ned samt att du får äta en hel del mat för att komma upp betydande mängd som du såg ovan. Olika livsmedel innehåller olika aminosyror, vilket är beståndsdelarna i proteinet. De aminosyror som har störst betydelse för skapandet av protein är de essentiella, alltså livsnödvändiga, aminosyrorna (förkortas ofta EAA). Det finns rikligt av dessa i bland annat kött, ägg, fisk, fågel, och mjölkprotein såsom vassle. Proteinpulver gjort på vassleprotein har alltså en aminosyraprofil som är väldigt gynnsam för muskeltillväxt.

Det är ett smidigt och faktiskt billigt sätt att få i sig protein på. Absolut inget måste som jag sa från början, och jag vill inte säga att man ska använda det i stället för mat, utan just som ett tillskott. 
Jag har själv proteinpulver som tillskott i samband med min träning, men också ibland som ett snabbt mellanmål eller "PRE-frukost" om jag är ute i sista minuten till jobbet.
Det, eller en proteinbar, har vart räddare i nöden många gånger :-)

Inom väldigt kort kommer du att kunna köpa en del kosttillskott på Novum gym i Smålandsstenar, som Whey 100, proteinbars och BCAA från Multipower. Så håll utkik!
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln