Dolt socker

Att socker är ohälsosamt är det väl ingen som idag känner sig osäker på?
Det tillför ingnting av värde till våra kroppar eftersom det är helt saknar vitminer och mineraler. Det är skadligt för tänderna, det främjar övervikt och sockret kan faktiskt ta kontrollen över vårt beteende om det vill sig illa. Hur ofta hör man inte "Jag måste ha något sött efter maten" eller "jag är så trött och slut, behöver lite får nog ta en coca cola så att jag piggnar till".
Men det behöver inte nördvändigtvis bara vara sockret i godis, kakor och läsk man bör se upp med. Det finns massor med livsmedel som det döljer sig socker i, fast man inte anar det. Ketchup, fruktyoghurt, dressingar, inlagda livsmedel på burk, färdigbakade bröd, torkade bär och frukter, "natur"godis, charkuterier, halvfabrikat  osv osv.

Ta för vana att kolla och jämför livsmedeln när du handlar. Välj naturell yoghurt och smaksätt med bär och äkta vaniljpulver istället. Baka ditt eget bröd, eller välj färdigbakt bröd som har max 5 gram socker per 100 gram. Luras inte av att det är ekologiskt och fullkorn, det är inga garantier för att det skulle vara mindre socker i. Ju högre upp på innehållsförteckningen socker (sockerarter som det ofta benäms) kommer, desto mer av det innehåller livsmedlet. I innehållsförteckningen står det till exempel ofta maltos, dextros, glukos, laktos, sukros och fruktos, det är alla avarter av socker. ”Sockerarter”, innebär både naturligt och tillsatt socker. Det är det tillsatta sockret som vi vill undvika, men en bra tumregel är att välja de produkter som har lägst innehåll av sockerarter totalt sett.
- Varför har man fruktos i rökt kalkon kan man undra, svaret verkar vara för smakförstärkning och ofta tillsammans med andra E-nr. Man tror kanske inte att det är socker i rökt kalkon/skinka för det smakar inte sött. Kolla upp dina livsmedel.

Färdigblandade kryddmixer innehåller ofta mycket socker. Testa att blanda egen tackokrydda av till exempel: 
2 msk paprikapulver
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk salt
1 msk spiskummin
1 krm cayennepeppar
1 krm chilipulver
1 msk oregano


Ingredienser till 1 portion. (Recept från Mitt kök)

Många tror att socker och fruktsocker är samma sak. Det enda är väl att det är energirika båda två, antalet kalorier är typ desamma. Sockerbitar eller russin (som aktivhälsa.se jämfört)  ger ungefär samma mängd kalorier, men russinen är betydligt mer hälsosamma! Russin innehåller fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter som dessutom främjar matsmältningen.
Sockerbitar består som jag började med bara av tomma kalorier utan några hälsosamma ingridienser. Så välj frukten. Men om du räknar kalorier i något syfte ska du veta att kalorimängden nästan blir densamma, så ät inte frukter i tid och otid om du vill hålla koll. Jag vill vara tydlig med att jag inte på något sätt säger att man ska undvika frukt, missförstå mig inte där. De är fulla med nyttigheter.
Men oavsett  mår vi alla bra av att dra ner sockret i maten. Enligt WHO:s rekomendationer bör vi hålla oss till ungefär 10% av vår dagliga konsumtion, inräknat socker i kaffet eller på filen och det som kan finnas i mat. Det är 70 gram för män och 50 gram för kvinnor, men nu läste jag någonstans att WHO sänkt rekommendationen till 5% som innebär typ 25 gram/dag.

Och det är lätt att snabbt komma upp i det nya kostrådet på 25 gram socker i livsmedel...En sockerbit motsvarar ungefär tre gram socker och en burk läsk innehåller till exempel ca 35 gram socker.
* 100 gram chokladkaka innehåller ca 13 sockerbitar
* 2 dl glass typ fem sockerbitar
* 1 matsked marmelad fyra bitar
* 2 dl fruktyohurt fem bitar
* 1 kanelbulle innehåller en sockermängd motsvarande 3 sockerbitar.

Känner du sötsug? Ta en frukt eller lite russin, eller pröva att dricka ett stort glas vatten och se om det går över. Olga Rönnberg tipsade på sin sida om att ta en timme i taget, och det låter som en utmärkt ide tycker jag. Försök håll dig utan att äta något i en timme. Sedan nästa timme, och sedan är det dags för ett mellanmål eller kanske lunch. Då blir målet närmre istället för att mentalt bryta ihop redan vid klockan 10 för att man är sugen på nått och inse att man har en hel dag framför sig.

Ska också säga att även jag som studerat kost och träning och som VET det här äter godis (speciellt choklad) och ketchup och färdig tackokrydda ibland. Men jag tycker att man ska veta ATT det döljer sig socker så man kan göra medvetna val i alla fall.

Värt att notera: Kroppens celler behöver dock energi från socker (kolhydrater) för att fungera och vår hjärna behöver det. De kolhydrater vi får i oss via maten bryts ner till sockermolekyler i tarmen och transporteras därifrån ut i blodet. Sockret utnyttjas som energikälla av kroppens celler som tar det direkt från blodet. För att cellerna ska kunna tillgodogöra sig sockret behövs hormonet insulin. En alltför sockerrik kost minskar så småningom känsligheten för socker i blodet. När känsligheten minskar ökar kroppens egen insulinproduktion. Efter ett tag tappar insulinet sin fulla effekt och blodsockernivåerna stiger. Insulin är kroppens mest fettbildande hormon och stora mängder av det gör oss feta. Det innebär att för stor konsumtion av socker leder till övervikt, samt ökar risken för diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Det förrädiska med sockret är att det i motsats till fett, inte ger oss någon mättnad. Istället kan den söta smaken trigga hungersignalerna. Välj rätt socker = kolhydrater! 
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln