Vad är bra hållning?

Idag tänkte jag ge er en utmaning att fundera och jobba på under helgen som kommer. Typ 8 av 10 har inte koll på sin hållning och riskerar därmed belastningsskador och obalanser i kroppen. Har du koll? Vad många inte tänker på är att kroppshållningen också har inflytande på många av kroppens funktioner. Till exempel ryggont, huvudvärk, humör, blodtryck, puls och lungkapacitet är några av de funktioner som påverkas. Bara att man rätar på sig gör att man kommer få lättare att syresätta sig, och det i sin tur ger mindre spänningar och ger mer ork. 

Med en god hållning (kallas också en atletisk hållning) ökar din balans, dina träningsprestationer och din kroppskrontroll. Balansen mellan kroppens alla muskler bibehålls och vi kan utföra rörelser på ett gynnsamt sätt. Föreställ dig en rak linje som går genom öra, axel, höft, knä och fotled (sett från sidan). 
När du har en atletisk hållning ska midjan ha mindre omfång och magen ska vara hård när du känner på den. Det handlar om att ha en bra hållning över alla leder och det innebär i stående position att:

  • Håll höften neutral och ryggen rak, undvik att svanka
  • Stå med fötterna höftbrett, kom ihåg att inte låsa knäna bakåt
  • Aktivera magmusklerna genom att dra in naveln lätt mot ryggraden
  • Se till att axlarna inte är inåtroterade
  • Skjut fram bröstet "och var stolt"
  • Låt inte huvudet hänga, utan rak nacke och blicken rakt fram
Tips! Har du framåtroterande axlar? Förmodligen på grund av för spända bröstmuskler och för svaga skulderbladsmuskler. Om du har det problemet lönar det sig att träna skuldermusklerna och strecha bröstmusklerna.
Det är också vanligt att magmusklerna (speciellt de inre) är för svaga medan ryggen är överbelastad, vilket kanorsaka ryggont.
Och en annan vanlig syn att höftböjarna är för spända medan rumpans muskler är för svaga, vilket orsakar en ökad svank i ryggen och ökar risken för ryggont. Träna upp framsida lår och töj på baksidan.


Jag fotade Maja (bild nedan) som visar exempel på en sämre och en bättre hållning. På första bilden har hon inåtroterade axlar, nacken skjuter fram, bäckenet tiltar och hela hennes linje är kurvig. Andra bilden visar en rak linje genom kroppen, någon cm längre och fin hållning. 
Så ta dig en titt i spegeln eller be någon fota dig när du intagit den position som känns som bra hållning och utvärdera bilden. Vad är din svaga länk? Vad behöver du stärka upp? Tagga en bild på bra hållning med  #formelite om du använder Instagram!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln