Friskvård istället för sjukvård

Det här är en repost på ett gammalt inlägg från 2014 på min gamla blogg, men det är så värt att lägga på bordet igen. Idag drygt ett år senare var Johan Norén hos oss på jobbet och pratade om att följa sin dröm, välja att må bra och fokusera på vad du kan. Satsa på friskvård istället för sjukvård.

I min utbildning till PT läste jag bland annat om Fyss och FaR, det vill säga Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling och Fysisk aktivitet på recept. Vi vet att ohälsosamma levnadsvanor ökar risker för allvarliga sjukdomstillstånd, både fysiskt OCH psykiskt. En mängd forskning och dokumentation finns om hur viktigt det är för oss att vi rör på oss varje dag, att vi inte stressar, att vi äter hälsosam mat och så vidare.
                             
För att komma till rätta med olika åkommor, finns en rad olika hjälpmedel. Dels bär vi själva ett ansvar för vår hälsa, men vi kan också få hjälp av sjukvården. Visste ni det? Det beyder att en patient kan få ett recept på fysisk aktivitet, på samma sätt som han/hon får ett recept på läkemedel. Receptet är anpassat efter individen och med ordination som intensitet, frekvens och behandlingsperiodens längd.

Under min utbildning gjorde jag en enkel studie (som bestod av intervjuer) med olika vårdinrättnignar och fick jag i princip samma svar på frågan -Om dom använder FaR, och om inte, Varför? Dom jag pratade med var i grund och botten positivt inställda till ideén. Men ingen använde det. En av anledningarna till det, var att dom inte visste hur dom skulle göra uppföljning på patienter med FaR. Det är synd. För vem vill inte slippa ta läkemedel, eller minska användandet av läkemedel om man kan, om man istället kan få frisk luft och motion ordinerat? Eller att belasta sin kropp med någon form av styrketräning för att undvika skador, fallolyckor, för att kunna fungera i vardagen på sitt jobb md tunga lyft etc. etc.

Jag vet att det finns regioner som är flitiga med FaR, men vore det inte bra om fler gjorde det? Man måste ibland behandlas med läkemedel naturligtvis, men i de fall man kan så vore det ju toppen om vi kunde förekomma med friskvård istället för sjukvård :-)
Visst kan man känna efter en tung dag på jobbet att en promenad till exempel hjälper till att rensa hjärnan? Vi "stressar av". För mig är ett träningspass som meditation när jag är stressad i hjärnan. Mina ryggproblem och min spänningshuvudvärk har minskat markant efter jag började träna. Endorfiner kickas igång, känslan av att man kan och känslan efter man genomfört något leder till positiva tankar och beteenden. En intressant hypotes är att fysisk aktivitet gör oss mermotståndskraftiga mot stress och med tester på djur har man sett att det förbättrar signalsubstanser som noradrenalin, serotonin och dopamin. Borde rimligtvis vara så även hos människor. Rent fysiskt kan vi påverka blodfetter, blodtryck, insulinkänslighet, övervikt i positiv riktning. Motion blir som en medicin mot allvarliga sjukdommar som kärlkramp, hjärtinfarkt, stroke osv.
                              
Vad kan vi göra för att hjälpa oss själva att må bra? Jo, vi kan själva ta tag i vår situation, vi kan söka information hos branchkunniga, vi kan via nätet och sociala medier komma åt artiklar och studier. Och vi kan hjälpa varandra på olika sätt.Vi kan hjälpas åt att pusha varandra, hjälpas åt att testa gränser, hjälpas åt med att påminna varandra om att vi kan!
En riktig inspirationskälla, som jag hittade på Instagram, är en man som heter Johan Norén. Han har gått från VD, utbränd med depression till att må bra, vara i fysisk toppform och ska delta i 2015-års Ironman. Vägen har vart att träna sig frisk! 
Gå in på hans Instagram @jnorre och läs, - så mycket Feel Good!
Jag säger som Johan: "Träna. Ut och rör på dig! Du tjänar på det på alla sätt."

Källor för info och bilder: Statens folkhälsoinstitut Fyss 2008, Sundkurs.se och Johan Norén.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln